Tajlandia słynie nie tylko z pięknych plaż, majestatycznych świątyni i dzikiej przyrody, ale także z wyjątkowej kuchni. Pożywienie w Tajlandii stanowi istotną część kultury, w związku z czym, przy odkrywaniu tego kraju, koniecznie trzeba spróbować lokalnych potraw!
Kuchnia tajska opiera się na kilku kluczowych składnikach, które nadają jej unikalny smak. Podstawą jest ryż. Najbardziej popularny jest ryż jaśminowy, który jest lekko aromatyczny i kleisty.
Ryż może być podawany w różnych formach – występuje smażony, gotowany na parze lub nawet ryżowe desery.
Dlatego też nie dziwmy się, jeśli kupimy coś na słodko i okaże się, że to wyrób na bazie ryżu! Popularnym śniadaniem jest natomiast omlet na ryżu lub kleik ryżowy.
Jeśli znudzi nam się ryż, możemy zawsze wybrać dane oparte na makaronie… ryżowym, które są popularne, szczególnie w niektórych regionach Tajlandii.
Najpopularniejsze tajskie dania
Pad Thai
Kto nie zna pad thaia! Jest to jedno z najbardziej znanych dań kuchni tajskiej, które można znaleźć zarówno w ulicznych straganach, jak i w ekskluzywnych restauracjach. Składa się z makaronu ryżowego smażonego na patelni z jajkiem, tofu, kiełkami fasoli, suszonymi krewetkami, orzeszkami ziemnymi i ziołami. Często podawany jest z limonką oraz kawałkami kurczaka, krewetek lub warzyw.
Tom Yum
Pikantna zupa o intensywnym smaku, przygotowywana na bazie bulionu, mleka kokosowego, trawy cytrynowej, liści kafiru, galangalu (rodzaj imbiru) oraz papryczek chili. Tom Yum jest zazwyczaj podawany z krewetkami, kurczakiem lub grzybami, a smak zupy balansuje między kwaśnym a ostrym.
Som Tam
Czyli słynna thai papaya salat. Jest to sałatka z zielonej papai, która jest ubijana w moździerzu wraz z czosnkiem, chili, pomidorami, fasolką i orzeszkami ziemnymi. Som Tam to potrawa pełna kontrastów – jednocześnie ostra, kwaśna, słodka i słona. Jest bardzo popularna w północno-wschodnim regionie Tajlandii.
Curry
W Tajlandii spotkać się można z curry zielonym, czerwonym, żółtym, massaman curry oraz panang curry. Niezależnie od rodzaju, curry składa się z pasty z chili, mleka kokosowego, mięsa lub tofu, a także z bakłażanów, cukinii i liści bazylii tajskiej. Ostrość i konkretny smak zależny jest jednak od rodzaju wybranego curry. Tajowie często jedzą curry z makaronem ryżowym i sałatkami, które nakładają sobie samodzielnie. W turystycznych miejscach można jednak spotkać się curry z ryżem, mięsem i warzywami.
Mango Sticky Rice (Khao Niew Ma Muang)
To popularny tajski deser, który łączy kleisty ryż z dojrzałym mango. Deser ten jest słodki, kremowy i jednocześnie lekko słony, co sprawia, że jest idealnym zakończeniem posiłku.
Tajlandia – raj dla miłośników street food
Tajowie uwielbiają night markety, na których znajdują się stoiska z różnymi pysznościami. Zazwyczaj markety nocne zaczynają się około godziny 16-17 i działają do około 22.
Funkcjonują nie tylko w miastach turystycznych, takich jak Bangkok, Chiang Mai, czy Phuket, ale i w regionach, w których turyści się nie pojawiają niemal wcale. Na straganach można znaleźć nie tylko różne potrawy, ale również nietypowe przekąski takie jak smażone banany, szaszłyki, czy nawet insekty.
Warto pamiętać, że kuchnia tajska różni się w zależności od regionu. W niektórych miejscach znacznie bardziej popularne jest curry z makaronem ryżowym podczas, gdy w miastach turystycznych częściej znajdziemy pad thaia.
Ceny posiłków w Tajlandii
Poza night marketami dobrze żywić się w miejscach, w których jedzą lokalsi.
W wielu miejscach funkcjonują przyuliczne stoiska, które są znacznie tańsze i często również smaczniejsze od eleganckich restauracji. Z reguły w takich miejscach dostajemy również darmową wodę z lodem, czasem również sałatki i sosy.
Ceny tajskiego jedzenia są bardzo przystępne. Jeśli żywimy się w miejscach, w których jedzą lokalsi i na night marketach, za posiłek zapłacimy 5-10 złotych.
Najtańszym regionem jest północ Tajlandii. W Chiang Mai możemy znaleźć pad thaia nawet za 3-4 złote. W regionach turystycznych może być nieco drożej i taki sam posiłek może kosztować np. 8-10 złotych (więc nadal ceny te są bardzo przystępne).
Pamiętajmy też, że w eleganckiej restauracji zapłacimy więcej, a ceny mogą bardziej przypominać ceny europejskie, szczególnie, jeśli będziemy chcieli zjeść pizzę albo burgera.
Polecam jednak próbować – nawet jeśli ostre, tajskie potrawy nie są w naszym guście, warto poszukać świeżego kokosa, thai tea, czy deseru z pandanem – dla nas są to smaki niecodzienne, a w Tajlandii dostaniemy je za grosze.